Professor Csikszentmihalyi

Professor Csikszentmihalyi is een van de grootste psychologen van deze tijd en belangrijkste prominent van de positieve psychologie. Hij verdiende zijn roem door het definiëren en het verstrekken van een gedetailleerde beschrijving van de flow staat. Zijn boeken zijn bestsellers in de VS, zijn in vele landen vertaald en vinden grote internationale waardering. FLIGBY is mede ontwikkeld door professor Mihaly Csikszentmihalyi.

Professor Csikszentmihalyi werd geboren in Fiume, Italië (nu Rijeka, Kroatië) op 29 september 1934. Hij spreekt vloeiend Hongaars, Italiaans en Duits. Net na de Tweede Wereldoorlog reisde hij op 16 jarige leeftijd naar Zwitserland. Daar hoorde hij Carl Jung spreken. Een ervaring die een grote invloed op zijn loopbaan heeft gehad.

Na het bestuderen van de boeken van Jung en Freud, besloot Csikszentmihalyi te emigreren naar Amerika en psychologie te gaan studeren. Op 22 jarige leeftijd studeerde hij aan de Universiteit van Chicago. Hij behaalde zijn BA in 1960 en zijn Ph.D. in 1965. In 1969 keerde hij terug naar de Universiteit van Chicago als hoogleraar, waar hij bleef werken tot 2000. Momenteel woont hij in Californië, waar hij professor is aan de Claremont Graduate University en directeur van het Quality of Life Research Center.

Csikszentmihalyi is het meest bekend om zijn flow theorie, die hij schetste in zijn baanbrekend boek Flow: psychologie van de optimale ervaring (1990). Slechts enkele mensen weten dat het wijdverbreide succes van het boek mede te danken is aan Dalas Cowboys coach Jimmy Johnson. In 1993 liedt Johnson tijdens de pauze van de Super Bowl het boek flow aan de camera zien. Hij vertelde dat het boek een grote bijdrage had geleverd aan het resultaat van zijn team. Het bleek een goede referentie te zijn, want de ploeg won de belangrijkste competitie in de Verenigde Staten. Dit is slechts een van de succesverhalen rondom Csikszentmihalyi’s flow theorie.

Csikszentmihalyi wordt gezien als een goeroe op het gebied van geluk. In Europa, Azië en de VS komen zijn volgers vaak samen om de flow theorie te bespreken. Zo ook vele regeringsfunctionarissen die zich afvragen hoe ze flow kunnen stimuleren in het overheidsbeleid. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de voormalige Britse premier Tony Blair werden naar verluid beïnvloed door het boek Flow – de psychologie van de optimale ervaring.

De grootste aantrekkingskracht van Csikszentmihalyi’s flow theorie is waarschijnlijk het bedrijfsleven. Csikszentmihalyi maakt een grote bijdrage aan de zakelijke toepassing van flow in zijn boek Flow in zaken – over leiderschap en betekenisgeving (2003) (‘Flow is Good Business’ – Leadership, flow, and the Making of Meaning). Het bedrijfsleven probeert zijn ideeën toe te passen om de productiviteit van de werknemers te verhogen.

Zijn wereldberoemde TED talk over flow staat in de top 10 van beste psychologie talks aller tijden. Csikszentmihalyi stelt de vraag: “Wat maakt een leven de moeite waard?”. Hij kijkt naar degenen die plezier en blijvende voldoening vinden in activiteiten die leiden tot een staat van flow.

Zelfs na zijn pensioengerechtigde leeftijd blijft Csikszentmihalyi een belangrijke stem hebben in de moderne discussies over hoe bij te dragen aan menselijk welzijn en geluk.