Flow

Je hebt vast wel eens een dag die voorbij lijkt te vliegen. Dat geen probleem te groot is, dat je je beste ideeën bedenkt. Maar het omgekeerde komt ook voor. Dat een dag als een blok aan je been is. Het verschil is dat je de ene dag veel flow ervaart en de andere dag nauwelijks. Dat ligt aan de omstandigheden.

Flow is de mentale toestand waarin een persoon zich bevindt gedurende een activiteit waarbij alles wordt vergeten en er een volledige focus plaatsvindt op die activiteit. In flow vliegt de tijd voorbij en volgen handelingen en gedachten elkaar spontaan op. Je hebt het idee dat alles vanzelf gaat. Je werkt op je toppen van je kunnen, vloeiend en moeiteloos. Flow wordt gezien als de optimale ervaring. Het heeft een bijzonder effect op de prestaties, ontwikkeling, betrokkenheid, motivatie, zelfvertrouwen, creativiteit, bevlogenheid en gezondheid.

Een organisatie waar werknemer, manager en klant flow ervaart genereert vele malen meer omzet en welzijn! Personen als Bill Clinton, Jimmy Johnson en Anita Roddick zijn geïnspireerd door de flow theorie. Sturen op flow zorgt voor grow. Het is een cruciale voorwaarde voor goed leiderschap en duurzaam ondernemen.

In de jaren 70 deed de Amerikaans/Hongaars psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi een wereldwijd onderzoek. Duizenden participanten kregen een pieper die zeven keer per dag willekeurig afging. Als dat gebeurde moesten ze een aantal vragen beantwoorden. Bij wijze van metafoor hadden participanten op sommige momenten het over een “stroom die hen meevoerde”. Ze gaven zo’n ervaring de naam flow. Maar ook andere benamingen zijn bekend. Zo noemen medewerkers in de ICT-branch het the software time, spreken biljarters over dead stroke, hebben pokeraars het over playing the A-game en noemen muzikanten het in the groove. En misschien heb je je kinderen wel eens horen zeggen dat ze tijdens het spelen van een computergame in the zone of on fire zijn.

De andere kant van flow is chaos. Deze chaos ontstaat door gedachten die tegen elkaar botsen. Blijf je hier lang in hangen dan maakt het je gestresst, angstig en depressief. Het zorgt voor de negatieve spiraal. Personen die vaak last hebben van deze chaos zijn vaak negatief, doemdenkend en wantrouwend. Als de chaos de overhand krijgt leidt dit tot uitval en ziekte. Depressies, burn-outs en bore-outs zijn hier voorbeelden van.

Het is belangrijk dat je deze chaos buiten de deur houdt en zorgt voor stroming. Hoe meer stroming je ervaart in je gedachten hoe gelukkiger je wordt. Je bent ontspannen, je hebt zelfvertrouwen en je bent enthousiast. Je zult begrijpen dat je in deze staat de beste prestaties levert, creatief bent en het meest waardevol voor jezelf en anderen. Het is voor mens en organisatie van essentieel belang dat de hoeveelheid flow ervaringen worden vergroot en dat je afrekent met de chaos momenten. Fligby begeleid leidinggevenden en beslissingmakers bij het creëren van flowvriendelijke organisaties en leiderschap.

Professor Csikszentmihalyi verdiende zijn roem door het definiëren en het verstrekken van een gedetailleerde beschrijving van de flow staat.